De voor- en nadelen van een elektrische sloep
14 februari 2021 

De voor- en nadelen van een elektrische sloep

De voor- en nadelen van een elektrische sloep op een rijtje. Tegenwoordig rijden we met zijn allen steeds meer elektrisch. In de sloepen zijn we nog veel conservatiever en hebben we graag een buitenboordmotor of diesel waar we de tank van kunnen vullen. Maar het elektrisch varen is ook al zoveel verder als 10 jaar geleden. Daar is tegenwoordig veel meer mogelijk. De range angst is voor velen nog een ding. Maar bij het varen met een verbrandingsmotor kijk je toch ook of er brandstof in de tank zit. Dat doe je bij een elektrisch aangedreven sloep ook. Er zit een batterij monitor in waar je precies op kan zien wat er nog in de accu zit en hoe lang of hoe ver je nog kan varen.

Voordeel elektrisch varen in een sloep

Eerste en grootste voordeel is het stille varen met een elektrisch sloep. Er zijn geen trillingen van de verbrandingsmotor, je hebt geen geluid van de motor. Nog een voordeel is natuurlijk het ontbreken van de uitlaatgassen. Geen stank meer van de verbrandingsmotor in een elektrische sloep. Je hoeft de tank niet meer bij te vullen dus geen kans op morsen van olie / brandstof in het water. Geen milieu vervuiling op die manier. Na terug komst van een vaartocht de stekker in het stopcontact. De volgende morgen ligt de boot weer klaar voor een volgende vaartocht met een volle accu. Je kunt zonde je stem te verheffen praten met alle medepassagiers.

Je mag iedere stad en route in Nederland bevaren, wat straks waarschijnlijk niet meer met iedere verbrandingsmotor aangedreven sloep of boot kan. Vrijwel geen onderhoud aan de technische installatie. Geen olie en filters verversen in de winter.

de voor en nadelen elektrische sloep

Nadeel van een elektrische sloep

Laadpunten langs de vaarroutes of in steden zijn nog niet erg goed vindbaar, komt wel steeds meer. Wanneer je geen laadpunt bij de steiger of huis hebt om de accu’s op te laden word het een wat grotere uitdaging en kom je zo en zo in draagbare lithium accu’s uit die je mee kan nemen en thuis kan opladen. Wanneer je een flinke sloep hebt is dat nog niet echt een optie. Zowel prijstechnisch als meeslepen technisch niet echt een optie. Voor kleiner bootjes tot zo’n 6 mtr is het met draagbare accu’s van bijvoorbeeld Rebelcell, Battery labs, Jarocells, Torqeedo en bijvoorbeeld Aces een prima accupakket samen te stellen welke via een stekker los te maken zijn en zo mee te nemen naar huis om daar weer op te laden.

Een ander nadeel van een elektrische sloep kan zijn dat niet iedere winterstalling boten met veel accu’s binnen in de hal voor winterstalling wil hebben staan. Of dat opladen tijdens de winterstalling niet mag.

De voor- en nadelen van een elektrische sloep zijn er natuurlijk zeker. Voor beide kanten is wat te zeggen, maar over het algemeen wegen de voordelen van een elektrische sloep wel op tegen de nadelen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen