Sloep kopen

MAAK EEN LIJSTJE

Je gaat een sloep kopen wat is handig om te weten.

Je woont bij het water, je hebt vorig seizoen met vrienden gevaren, je bent toe aan een andere of nieuwe boot. Wat je reden ook is je wil een sloep kopen. Als je een watersporter bent dan weet je beter wat je wel wilt en wat je niet wilt. Toch is een goede voorbereiding het halve werk.

Waar moet je op letten bij het kopen van een sloep?

Ruimte

Allereerst moet het duidelijk zijn wie er gebruik van de boot gaan maken. Ben je alleen? Wil je vrienden en familie meenemen en belangrijk is,  zijn er kleine kinderen bij?

Er moet natuurlijk genoeg ruimte zijn zodat iedereen comfortabel kan zitten. Wanneer er kleine kinderen meegaan die nog niet kunnen zwemmen moeten die veilig binnen boord kunnen blijven. ( altijd een zwemvest aandoen!)

Stabiliteit

Hoe langer de boot hoe breder deze zal zijn en hoe breder hoe stabieler de boot is. Voor oudere mensen is dit prettiger bij het stappen en tijdens het varen.Ook is een langere boot geschikter om op plaatsen waar meer stroming cq. Golfslag is te varen.

sloep kopen elektrisch

Stuurconsole of helmstok

Wanneer je nog nooit hebt gevaren is het sturen met een stuurconsole, een stuurwiel het makkelijkst. Zo’n stuurconsole bevindt zich vaak aan de achterzijde van de boot zodat de stuurman goed overzicht heeft over het vaarwater. Men kan zittend of staan sturen. Je ziet dit bij de meeste sloepen.

Een helmstok is een houten of metalen stok die direct met het roer is verbonden. Je stuurt met 1 hand. Met een helmstok sturen is snel en direkt.

Maak een lijst met opties

Je kan een boot net zoals bij het kopen van een nieuwe auto uitrusten met extra opties. Maak voor jezelf een lijst met opties die erbij wilt hebben.

Zo raak je niet overwhelmed wanneer je de soms eindeloze opties van sommige boten aanbieders bekijkt.

Om je op weg te helpen de meest essentiële of veel gekozen extra opties:

  • Kussen set, soms zit dit al bij de standaard uitrusting.
  • Buiskap of afdekzeil, is de boot niet zelflozend wat betekent dat wanneer er water in de boot komt deze eruit gepompt moet worden, dan is het handig dat wanneer je de boot niet gebruikt deze wordt afgedekt met een buiskap of afdekzeil. Is de boot wel zelflozend dan kan een buiskap handig zijn als beschutting tegen de zon of regen tijdens of na het varen.
  • Fenders / stootwillen en lijnen. Bij de meeste boten aanbieders zit dit in het standaard pakket maar soms wil het zo zijn dat de boot kaal word aangeboden.
  • Navigatieverlichting. Verplicht mocht je in het schemer / donker varen.

Vaarduur

Wanneer je kiest voor een elektrisch aangedreven sloep kijk dan naar het accupakket. Dit bepaalt namelijk hoe lang je kan varen. Hoe groter het pakket hoe langer je kan varen.

Laat je goed adviseren door specialisten bij het kopen van een sloep.

Onderhoud

Afhankelijk van het materiaal en motoren die worden gebruikt is het onderhoud hiervan.

Vraag hiernaar. Wij verkopen aluminium sloepen en deze zijn onderhoudsvrij. Kies je voor staal of polyester dan moet je rekening houden met onderhou0d van het onderwaterschip. Dit moet je ongeveer om de 2 jaar laten antifoulen. Dit is een laag die de onderkant van je schip beschermt tegen corrosie. Ook is het beter voor de boot en de motor om ze op de kant te zetten na het vaarseizoen. Dit geldt niet voor aluminium. Aluminium vormt van nature een soort laagje wat beschermt. Het is zelfs zo dat aluminium mooier wordt naarmate de tijd verstrijkt.

Wij helpen u graag verder

Wij bieden na verkoop van elektrische sloepen, tenders en boten ook een servicepakket. Dan weet u zeker dat u jaren kan genieten van uw aankoop.

Koop alleen een boot als u er een goed gevoel bij heeft en wat wij altijd aanraden is maak een proefvaart. Dat doet u met het kopen van een auto toch ook?

Over de schrijver
Reactie plaatsen