Sloep

WAT IS NOU EEN SLOEP?

Tegenwoordig is het een trend om een sloep te kopen of te varen. Aanbieders van boten spelen hier handig op in en dopen iedere 5 meter lange boot al gauw om tot sloep.

Maar wat is een sloep?

Een sloep is van oudsher een klein scheepstype dat op het dek van een groter schip wordt meegevoerd en in uitvoeringen als de vissloep ook als onafhankelijk zeevaartuig word gebruik.

KENMERKEN

Er zijn geen vaste kenmerken voor de rompvorm aan te geven, omdat dit overal ter wereld verschilde, hoewel in onze omgeving de rechte kielbalk (over het grootste deel van de lengte van de boot) wel als gemeenschappelijk kenmerk wordt genoemd. Plaatselijke vissers maakten de sloepen zelf, of marine-autoriteiten lieten ze maken naar eigen ontwerp. De vroege houten sloepen werden uitsluitend geroeid of onder klein zeil gevaren. De meeste sloepen werden overnaads gebouwd.

NEDERLANDSE SLOEP

Deze chaloupe genoemde scheepjes werden gebouwd naar Frans model en in 1817 in de Zuidelijke Nederlanden ingevoerd voor de haring-,schelvis- de kabeljauwvangst. Zij waren, als het ging om de visserij op de kabeljauw of op schelvis, voorzien van een bun omdat deze vis vers moest worden aangevoerd.

Ze had een plat achtersteven en plat achterschip. De meeste werden gebouwd in Middelharnis, maar ook in Vlaardingen en Pernis.

Na 1890 werden ze ook in ijzer gebouwd.

null

MODERNE SLOEP

Veel kleine scheepjes die voor de pleziervaart worden gebouwd en ontworpen, worden sloep genoemd.Vaak hebben die ook een tros om het dolboord, de kabelaring, en die doet dan dienst als stootwil. Moderne sloepen worden vaak van polyester gemaakt al zien wij dat aluminium in opkomst is. Aluminium heeft veel voordelen ten opzichte van polyester.

Tegenwoordig zijn er veel aftreksels van de sloep en worden deze in allerlei materialen vervaardigd. Kijk maar eens naar de Zuid Wester Sloep, deze heeft als kabelaring een rubberen stootrand. Ook aan het model van de boot is flink gesleuteld zodat de boot nu eigen kenmerken draagt. Zo zijn er veel type boten op de markt met de naam sloep maar met eigen kenmerken. Eagle boats heeft dan weer gekozen voor een klassiekere lijn en combineert ook 2 types dat resulteert in een tendersloep. Laten wij zeggen het beste van een sloep en tender in 1 ontwerp.

De sloep wordt hedendaags ontworpen naar de markt waar de sloep gebruikt gaat worden. Voor de verhuur zal de sloep robuuster ontworpen zijn en minder opties hebben dan een sloep voor de particuliere markt. Gelukkig krijg je bij elk type sloep een lijst met extra opties om de sloep helemaal naar keuze aan te passen.

AANBOD VAN ELEKTRISCH VAREN CENTRUM

Elektrisch Varen Centrum heeft haar aanbod zo goed als kan aangepast naar de wensen van de klant. De sloepen en tenders die wij verkopen hebben hun dienstbaarheid al getoond doordat er al 100en van onze boten varen in Nederland. Pettersloepen zie je in de grachten van onze prachtige steden en kijk eens in Giethoorn.

Elektrisch Varen Centrum biedt alleen elektrisch aangedreven sloepen en boten aan omdat dit meerdere voordelen biedt en omdat verbrandingsmotoren voor particuliere vaart de komende jaren minder gaat worden en uiteindelijk zal verdwijnen.

Met het aanbod van 4,50 mtr tot 7,50 mtr zijn onze sloepen en tenders geschikt voor binnenwateren- en meren.

Onze merken bieden verschillende opties en comfort. Zo is er voor iedere watersporter een perfecte sloep om een dagje lekker te genieten met vrienden en familie vanaf het water. Wij bieden verschillende accupakketten aan zodat u deze op uw wensen is afgestemd.

Graag helpen wij u bij het kiezen van uw droomsloep. Kom eens langs om een proefvaart te maken in onze verschillende modellen sloepen en tender.

Over de schrijver
Reactie plaatsen