Besla elektrisch aangedreven boten
23 maart 2020 

Besla elektrisch aangedreven boten

Besla bv te Koudum is opgericht om met de kennis van nu een aantal nieuwe elektrische aangedreven boten te bouwen. Dit najaar (2019) al komen de Besla 1100 (pleziervaartuig) en de Besla 715 Elegantia (sloep) op de markt.

Besla 715 sloep

De Besla is ontworpen voor duurzame toekomst pleziervaart.

We gaan steeds meer geloven in een nieuw tijdperk mobiliteit met hoofdzakelijk elektrische aangedreven motoren. Gelukkig zien we een omslagpunt, we rijden, varen en fietsen steeds meer elektrisch. De voordelen krijgen de overhand t.o.v. de nadelen. Helaas staat de elektrische mobiliteit nog steeds als ‘dure investering’ te boek, maar dat zal de komende jaren gaan veranderen en steeds betaalbaarder worden.

Los daarvan, zullen er nieuwe producten en verbeteringen komen die o.a. de actieradius zullen verbeteren. De ontwikkeling van elektrische mobiliteit is pas echt op gang gekomen.De Besla boats hebben een speciaal ontworpen onderwaterschip, mede hierdoor is er een zeer geringe waterweerstand gerealiseerd, waardoor u langer elektrisch kunt varen.

Vripack Besla 1100

Besla 1100 Vripack designGeniet van het natuurlijk schoon, geruisloos varen met perfecte vaareigenschappen, in combinatie met veel leefruimte, zorgen voor buitengewone veelzijdigheid.

Het onderwaterschip is uitgelijnd op een kruissnelheid van 10 km per uur, de rompsnelheid is ca. 15 km per uur. De boot heeft slechts 68 cm diepgang en een doorvaarthoogte van 2,25 M. Uitermate geschikt voor een groot vaargebied in binnen- en buitenland.

De Besla 1100 wordt voorzien van 2 Fischer Panda elektromotoren met elk 10 kW. Het geheel wordt technisch ingericht met Victron apparatuur en Lithium Ion accu’s van MG-energie.

De speciaal ingerichte machinekamer is hightech en zeer bijzonder te noemen. Alle data wordt via NMEA2000 verbonden en zichtbaar op een Yachtcontrol beeldscherm. Via dit beeldscherm kan alle apparatuur bediend worden. Een groot voordeel is dat alle apparatuur met een Wifi verbinding op afstand gecontroleerd kan worden en indien nodig een probleem snel te verhelpen is. Optioneel kunnen er nog zonnepanelen geplaatst worden, een overdekte stuurstand en uiteraard nog meer luxe aan boord.

Alle apparatuur in de Besla 1100 is continue voorzien van 230 Volt. Drie Multi II omvormers/acculaders zorgen voor voldoende energie. Dit intelligente Multiplus systeem regelt de benodigde stroom aan boord samen met walstroom, accu en fluisterstille fossielvrije generator. (dmv blauwe diesel)

Techniek en Lifestyle1100 Besla moderne elektrisch aangedreven kruiser

Besla gaat niet alleen voor techniek maar zeker ook voor een perfecte lifestyle. Een zeer ruimtelijke indeling met moderne inrichting zorgen voor een huislijke sfeer. De salon is voorzien van een ruime zithoek en een keuken met panorama uitzicht.

Door het schuifdak te openen vergroot u uw leefruimte in combinatie met het ruime achterdek. De schipper is altijd één van u, sturend op het achterdek is er contact met de medepassagiers.

Kortom de Besla 1100 is onderscheidend en toekomstgericht.

Besla 715 Elegantia sloep

Besla 715 Elegantia sloep

Het tweede model dat momenteel in productie is, is een Besla sloep 715 Elegantia. Ook deze sloep is ontwikkeld voor elektrisch varen. Het onderwaterschip is prachtig gestroomlijnd waardoor er weinig weerstand is en hoe minder weerstand des te groter je actieradius is.

Maar het oog wil ook wat, de ruime sloep heeft zitplaats voor minimaal 10 personen. Een mooie ronde zit met enkel een stuurstand voor de schipper. Een voor- en achterdek om lekker te zonnen en een cabriotent die in zijn geheel ingeklapt kan worden waardoor storende tentdelen niet optisch zichtbaar zijn.

De Besla sloep 715 Elegantia wordt aangedreven via een E-pod drive van Vetus. Deze E-pod is speciaal ontwikkeld voor de Besla serie. De Vetus E-pod is zeer stil door zijn magnetische aandrijving. Innovatie ten top!

Deze Besla sloep 715 is gebouwd in aluminium uitvoering, een sloep voor de echte liefhebber. Maar zal later ook in polyester leverbaar worden.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Besla 715 sloep aluminium of polyester

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen