Sloepen netwerk een uitgebreid knooppunten netwerk op het water
23 januari 2020 

Sloepen netwerk een uitgebreid knooppunten netwerk op het water

Altijd de weg terugvinden en nooit bang zijn dat je vastloopt? Met de website en app sloepennetwerk.nl kan het. Met dit digitale netwerk kan men de vaarwateren optimaal met de sloep verkennen. Blijkt in de praktijk dat men steeds hetzelfde geijkte rondje vaart, met sloepennetwerk.nl is het mogelijk nieuwe routes te ontdekken en nog meer te genieten van hoe mooi ons land vanaf het water is.

Verhoogde bruggen en uitgebaggerde vaarwegen

‘Wat met de app en website mogelijk is, is thuis al een route uitzetten, waardoor je vooraf weet waar je aan toe bent. Met sloepennetwerk.nl kun je ervan uitgaan dat de hele route goed bevaarbaar is,’ vertelt Dirk. ‘Knelpunten worden opgelost, doordat wij daarvoor contact opnemen met bijvoorbeeld de provincie of gemeente. Zo worden bruggen verhoogd of vaarwegen uitgebaggerd en zijn er openingstijden van bruggen en sluizen verruimd, aangepast op recreatie. Ging vroeger een sluis tussen de middag een aantal uur dicht, dat is verleden tijd.

Voor elke sloep een passende route

Niet elke sloep is even groot, ook daar speelt de app op in. ‘Speciaal voor de kleinere elektrische sloep zijn er routes met een smallere doorgang.

Het mooie is dat het netwerk hierdoor steeds fijnmaziger wordt.

We brengen alles in kaart: vaarhoogte, -diepte en -breedte, het wordt steeds betrouwbaarder. Regelmatig wordt ons ook gevraagd om uitbreiding en dat is mooi. Zo groeit het netwerk.’ De app en website worden gefinancierd door deelnemende ondernemers. Om de routes zo compleet mogelijk te krijgen, zoekt Dirk samenwerkingsverbanden op. ‘Samen met hen maak ik nieuwe routes. Langs de ondernemer, zodat men daar kan recreëren. Of een elektrische sloep kan opladen.

Landelijke dekking sloepen netwerk

‘Het aantal elektrische sloepen groeit. En dat is goed nieuws, want sommige (natuur)gebieden zijn alleen voor stille vaartuigen toegankelijk. Bovendien vaart het stukken veiliger. De elektrische sloep wordt ook steeds geavanceerder, wij merken dat er steeds meer bijkomen die ook steeds langer kunnen varen voordat de accu opnieuw moeten worden opgeladen.’ Toch is opladen zo eens per dag wel nodig. Dat kan bijvoorbeeld bij de ondernemers langs de routes. ‘Er zijn mogelijkheden om subsidies te verkrijgen, wil je zo’n oplaadpunt installeren. De overheid stimuleert hiermee elektrisch varen. Ik zoek dan ook altijd nieuwe samenwerkingen met ondernemers, om zo het netwerk steeds meer uit te breiden en uiteindelijk landelijke dekking te hebben, ook qua oplaadpunten.’

Gratis App.

Door het toenemende aantal oplaadpunten op de routes kunnen ook meerdaagse tochten met de sloep ondernomen worden. Via de app wordt aangegeven waar men kan overnachten, wat leuke uitstapjes in de buurt zijn en waar de boot even aan de oplader kan. De routes kunnen geraadpleegd worden op de website www.sloepennetwerk.nl, maar nog makkelijker is het als men de app installeert. ‘Door die app zijn bordjes in het openbaar gebied overbodig. De app is gratis te downloaden in de appstore.’

download app sloepen netwerk in app store

Sloepenwerk app downloaden in de play store

  

   

Over de schrijver
Reactie plaatsen