Winterstalling en de accu van je elektrische boot
23 maart 2020 

Winterstalling en de accu van je elektrische boot

Één van de belangrijkste onderdelen van je elektrisch aangedreven boot is het accupakket. Tijdens de winterstalling wordt dit vaak een beetje vergeten.

Ik heb hem toch opgeladen voordat ik hem weggezet heb. Dan is dat toch prima want ik gebruik hem de hele winter niet.

Om je accu in goede conditie te houden tijdens de winterstalling heeft deze wat onderhoud nodig. Begin altijd met de accu nogmaals op te laden voordat deze naar de winterstalling gaat zodat deze volledig geladen is. Wanneer deze vol geladen is controleer je het vloeistof niveau van de accu en vul daar waar nodig is bij. Nu haal je alle accukabels ook de serie/parallel kabels tussen de accu’s eraf. Dus alle accu’s zijn los van elkaar. Hierdoor voorkom je dat de accu’s elkaar kunnen ontladen door verschillende interne weerstand. Nu kun je de boot in de winterstalling plaatsen.

Tijdens de winterstalling, december/januari ga je nog een keer naar de boot toe en sluit je alle kabels weer aan en leg je de boot aan de stroom zodat de acculader de accu’s nog een keer kan opladen. Wanneer deze laadcycle voltooid is haal je alle kabels weer van de accu’s af. Aan het einde van de winterstallingsperiode sluit je alles weer aan en laad je de accu’s nogmaals op. Nu is de boot weer klaar voor een nieuw vaarseizoen.

Door de accu’s op deze manier hun onderhoud te geven heb je de minste kans op problemen tijdens of met name na de winterstalling. Zo voorkom je diepontlading tijdens de winterstalling en verleng je de levensduur van het accupakket.

Accu elektrisch varen tijdens de winterstalling

 

Bovenstaande geld in principe voor alle loodaccu’s, alleen bij een gel of AGM batterij hoef je deze natuurlijk niet bij te vullen voor de winterstalling.

De E-VC kan dit ook voor u regelen?

De E-VC kan voor u de gehele winterstalling regelen maar ook alleen het accu onderhoud. Desgewenst kunnen we ook een scan van uw accu’s maken en een overzicht van de conditie van uw accupakket. Dan heeft u een indicatie hoe lang uw accupakket nog ongeveer mee kan. Blijkt uw accupakket in zo’n staat dat deze eigenlijk vervangen dient te worden. Ontvangt u van ons een zeer scherpe offerte voor het vervangen en krijgt u nog wat geld voor uw oude accupakket als inruil.

Wist u dat 98% van de huidige loodbatterij gerecycled wordt tegenwoordig?

Benieuwd naar de mogelijkheden neem gerust contact met ons op of kijk op de dienstverleningspagina naar de opties.

Goed onderhoud zorgt dat u zorgeloos en met veel plezier het nieuwe vaarseizoen weer kan beginnen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen